Mökin jätevesi- ja käymäläasiat ratkeavat helposti
Jätevesien sekä kotitalous- ja käymäläjätteiden käsittely mökillä voi tuntua haastavalta etenkin, jos mökki sijaitsee saaristossa. Fiksuinta, helpointa ja halvinta on käsitellä jätteet mökkitontilla, kunhan sen tekee turvallisesti ja ympäristöystävällisesti.
Mökillä vietetään yhä enemmän aikaa, joten sen halutaan olevan kaikin puolin mukava ja vaivaton. Pitkät lomat ja etätyöskentelyn yleistyminen mahdollistavat lähes säännöllisen asumisen kesäkodissa, joten sinne tarvitaan toimivat mökkitekniikan ratkaisut.
Yhtä aikaa, kun mökin vaatimukset kasvavat, halutaan myös vaalia ympäristöä ja luontoa. Jätteiden lajittelu ja jätevesien käsittely nousevat yhä tärkeämmiksi asioiksi myös mökillä. Asiasta säädetään laissakin.
Erityisesti veden lähellä tarvitaan kunnolliset jätteidenkäsittelyjärjestelmät, sillä mitään epäpuhdasta ei saa päätyä pilaamaan luontoa.
Ravinteiden palautus maahan
Musta- ja harmaavesi menevät monella mökillä suoraan umpikaivoon, koska puhdistamatonta vettä ja lietettä ei saa tyhjentää luontoon ilman kunnollista käsittelyä.
Ympäristön ja talouden kannalta fiksuinta olisi kuitenkin palauttaa ravinteet maahan ja hyödyntää ne paikallisesti, jolloin myös lietekuljetukset yhteysaluksilla jäävät pois ja ravinnekierto saarissa pysyy tasapainossa.
Mökkikunnankin kannalta on parempi, että jäteveden ravinteet sekä kuormitus puhdistetaan ja sitten imeytetään maaperään omalla kiinteistöllä eikä jätettä kuskata kunnalliseen jätepuhdistamoon. Helpoimmalla sekä mökkiläinen että mökkikunta pääsevät, kun tontilla on oma kompostoiva kuivakäymälä ja pesuvedet puhdistetaan paikalla.
Biokäymälä on hajuton ja helppohoitoinen ratkaisu käymäläksi niin mökin sisätiloihin kuin ulkorakennukseenkin.
Katso video EV-IN biokäymälöistä:
 
AQ Bio poistaa huussihuolet
Monipuolisessa AQ Bio -sarjassa on vaihtoehtoja, jotka sopivat yhtä lailla
ulkorakennuksiin
 kuin
sisätiloihinkin
.
Biologisen 
AQ Bio
 vessat ovat nykyaikaisia, hygieenisiä ja helppoja, sillä niissä wc-jäte kompostoituu yhdessä säiliössä pieneksi määräksi kompostimultaa.
AQ Bio muuttaa wc-jätteen kompostimullaksi.   
Katso video AQ Bio vessoista:
Harmaavedet puhtaiksi ilman sähköä
Myös pesuvesien eli harmaavesien käsittelyyn on olemassa helppoja ja tehokkaita ratkaisuita.
Harmaavesisuodatin mökille tarvitaan, etenkin saaristossa, sillä likaista vettä ei saa päätyä vesistöön. Myös kuivanmaan mökissä pesuvesien johtaminen puhdistamattomana maahan aiheuttaa hajuhaittoja ja voi houkutella paikalle ei toivottuja vieraita, kuten rottia.
BioBoxit
 ovat pieniä harmaavesisuodattimia, jotka on suunniteltu mökkeilyyn ja loma- asumiseen. Ne eivät tarvitse sähköä toimiakseen. Suodatinkäsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. 
Huolto on vaivatonta: suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa ja suodatinelementit vaihdetaan 10–15 vuoden välein. Itse laite kestää jopa 50–100 vuotta.
Harmaavesisuodattimen suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa, mutta suodatinelementit vaihdetaan vain 10–15 vuoden välein. Suodattimessa ei käytetä turvetta tai sammalta, joten käyttökustannukset pysyvät alhaisina.
Kompostointi vähentää sekajätteen määrää ja hajuhaittoja
Biojätteiden erittely ja kompostointi vie tehokkaasti hajun pois roskapusseista. Kompostointi myös vähentää mökillä sekajätteen määrää selvästi, joten roskia ei tarvitse olla koko aja kuskaamassa pois mökkitontilta.
Kompostointi on luonnon oma menetelmä hyödyntää orgaaninen jäte, sillä siinä ruuan tähteet ja muu biojäte hajoavat ravinteiksi. Samaa hajoamista tapahtuu kaikkialla luonnossa koko ajan.
Kompostorissa
 hajoaminen on tehokasta, ja samalla haitalliset bakteerit tuhoutuvat. Kompostori huolehtii, että hajottajamikrobeilla on käytössään kaikki tarvittava, kuten ravinteet, ilma, kosteus ja lämpö.
Kompostori muuttaa biojätteet mullaksi ilman hajuhaittoja ja palauttaa samalla ravinteet takaisin maahan.
Päivitä nyt mökkisi jätejärjestelmät kuntoon
Aloitko miettiä, millaiset jätevesien ja jätteiden käsittelyratkaisut sopisivat sinun mökillesi? Mikä olisi ympäristöystävällinen, luotettava ja helppohoitoinen vaihtoehto?
Yritys kehittää ja valmistaa harmaavesi- ja sekajätepuhdistamoja, ympäristövessoja ja kompostoreja.
Jätevesiprojektin toteutukseen on monia vaihtoehtoja. Raita Environmentin menetelmillä voidaan pienentää poiskuljetettavan lietteen määrää: tyhjennysväliä saadaan pidemmäksi tai liete voidaan myös käsitellä kiinteistöllä.
Jätevesiprojektissa voi ammattilaisten avulla säästää kustannuksissa, kun pystytään hyödyntämään olemassa olevia hyväkuntoisia kaivoratkaisuja ja jätevesilinjastoja järjestelmän osana.
Voit hankkia jätevesiratkaisut mökillesi Avaimet käteen -ratkaisuna tai vain suunnittelun, lupaprosessin sekä valvonnan, jos haluat itse osallistua rakentamiseen.
Pyydä maksuton
kartoitus
! Käytössäsi on alan parhaat asiantuntijat ja paikalliset yhteistyökumppanit ympäri maata.
Biokäymälät ratkaisevat mökin vessajätteiden käsittelyongelmat. Ne ovat hajuttomia, helppohoitoisia ekoratkaisuita, joissa jätteiden käsittely hoidetaan varmasti ja ympäristöystävällisesti.
Katso video BioBox - harmaavesisuodattimista:
Katso video kompostoreista:
Raita Environment on ympäristötekniikkaan keskittynyt suomalainen yritys, jolta saat asiantuntevaa ja laadukasta palvelua jätteenkäsittelyn  
Katso video Raita Environment:
Lue lisää RAITA ENVIRONMENT
by R a i t a ? ? ? ?